Ağır Sanayi Nedir?
Ham madde ve yarı mamullerin çeşitli alanlarda kullanıma hazır hale gelmesini sağlayan sektörler “sanayi” olarak adlandırılır. Üretilen malın ölçeğine, harcanan iş gücüne ve teknik ekipman gereksinimine bağlı olarak sanayinin türü değişiklik gösterir. Ülkemizde yaygın olarak faaliyet gösteren ağır sanayi de bu sanayi çeşitleri arasında değerlendirilen ve ekonomiye büyük katkı sağlayan bir alandır. Peki ağır sanayi nedir ve ağır sanayide kullanılan önemli ekipmanlar hangileridir?
Ağır Sanayi Özellikleri
Günümüzde sıklıkla karşılaşılan kavramlardan olan ağır sanayi, özellikle yüksek ölçekli sermaye ve büyük çaplı üretim mekanizmaları gerektiren bir fabrika modeli olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla “Ağır sanayi ne demek” sorusuna verilecek yanıt da bu tanım üzerinden detaylandırılabilir. Nitekim ağır sanayi; demir çelik, maden ve petrol işletmeciliği gibi yüksek güçte makine ve teçhizat kullanımı ile gerçekleştirilen bir üretim ve işleme mekanizmasıdır.
Oldukça geniş bir etki alanına sahip olan ağır sanayi, hafif sanayi ile birlikte imalat sanayi alt dalına dahil edilir. Bu nedenle ağır sanayinin ne olduğunu anlamak için öncelikle imalat sanayi nedir, öğrenilmesi gerekir. İmalat sanayi; ham maddeleri el emeği veya makine yardımıyla son ürüne dönüştüren sanayi grubudur. Bu gruptaki ağır ve hafif sanayi ise harcanan enerji miktarı, sermaye, prosedür karmaşıklığı ve iş örgütlemesi gibi farklı parametrelere göre birbirinden ayrışır.
Ağır ve hafif sanayinin arasındaki en temel farklar şunlardır:
-
Ağır sanayi; nitelikli iş gücü, yüksek makine donatısı ve ciddi yatırım gerektiren sanayi dalıdır. Hafif sanayi ise daha küçük ölçekli yatırım ile kurularak daha az miktarda sonuç ürün elde edilmesini sağlayan iş modelidir.
-
Ağır sanayi; motorlu araç üretimi, demir çelik üretimi, çimento üretimi ve petrol artırımı gibi etki alanı geniş olan bir sektördür. Hafif sanayi ise dokumacılık, giyim, elektrikli ev aletleri, kağıt üretimi gibi daha küçük kapasiteli alanları tanımlar.
-
Ağır sanayi, kompleks makine kullanımı ve iş kapasitesi gerektirirken; hafif sanayide böyle bir zorunluluk bulunmaz. Dolayısıyla hafif sanayideki iş gücü nitelikli veya niteliksiz olabilir.
-
Ağır sanayide üretim hızlı, üretim miktarı fazladır. Hafif sanayi ise daha çok el emeğine dayandığından daha yavaş üretim mekanizmasına sahiptir.
-
Ağır sanayinin çevreye etkisi hafif sanayiden daha yüksektir fakat ilgili sektöre göre, hafif sanayi de çevre açısından risk taşıyan sonuçlara neden olabilir.
-
Ağır sanayi daha çok diğer sektörlerde kullanıma uygun ürünler üretirken; hafif sanayi, genellikle tekstil gibi son ürün imalatı yapar.
Özetle ağır sanayi; kullanılan makine ve teçhizat, harcanan enerji ve iş yükü, gereken nitelikli işçi sayısı ve yüksek yatırım miktarı ile hafif sanayiden ayrışır. Bu nedenle bir ülkenin gelişmişliği, sahip olduğu ağır sanayi organları ile doğru orantılıdır. Dolayısıyla metalurji, kimya endüstrisi, savunma sanayi, enerji, makine sanayi ve madencilik gibi alanlarda tercih edilen ağır sanayi ekipmanlarının kaliteli ve nitelikli olması son derece önemlidir.
Ağır Sanayi Tekerlekleri
Buraya kadar ağır sanayi ve imalat nedir, detaylarıyla açıkladık. Şimdi de ağır sanayinin en önemli araçlarından olan ağır sanayi tekerleklerinin özelliklerine yakından bakalım.
Ağır sanayinin her bir sektörü, kendi alanında uzmanlaşmış ekiplere ve özel ekipmanlara sahip olan imalat gruplarıdır. Bu sektörlerde kullanılan makine ve teçhizat birbirinden farklı olsa da hepsinin ortak yanı, ağır sanayiye uygun tekerlek gereksinimidir. Özellikle ağır yük taşımaya elverişli tekerlekler, ağır sanayinin farklı alanlarında kullanılarak iş verimini ciddi ölçüde artırır. Ek olarak otomobil, tank veya gemi imalatı gibi sektörlerde görev yapan makinelerin daha kolay hareket ve kontrol ettirilmesine yardımcı olur. Sektörün can damarını temsil eden bu tekerleklerin kaliteli malzemeden üretilmesi ve monte edildiği makineye uygun olması, iş kapasitesi adına büyük önem taşır.
Sektöre uzmanı e-Tekerlek, ağır sanayiye özel tekerlek çözümleri üreterek iş verimini artırır ve taşıma, hareket, kontrol gibi faaliyetlerin daha hızlı tamamlanmasını sağlar. Ciddi yükler altında ezilmeyecek şekilde tasarlanan ve her biri birbirinden farklı özellikte olan bu tekerlekler;
-
Fazla kullanıma ve aşınmaya karşı dirençlidir, bu nedenle uzun süre kullanılabilir ve tonlarca yükün hasar almadan taşınmasına yardımcı olur,
-
Zemine ve ekipmana zarar vermeyecek şekilde üretildiğinden, uzun ömürlüdür ve ek bakım gerektirmez,
-
Taşınacak yükün ağırlığına ve uygulanacak işleme göre; tabla bağlantılı, ekonomik, ekstra ağır sanayi, döküm, amortisörlü, kauçuk, poliüretan, poliamid ve çift tekerlekli gibi farklı çeşitlere ayrılır,
-
Yüksek ürün çeşitliliğine nedeniyle ağır sanayinin farklı alanları ile uyumludur,
-
İş kapasitesini ve niteliğini artırır,
-
750 kg ile 9.5 ton olmak üzere geniş bir taşıma aralığına sahip olduğundan, en ağır yüklerin bile kolay hareket ettirilmesini sağlar.
Uzun yıllar kullanıma uygun kaliteli tekerlekler sayesinde bakım, kullanım ve kontrol gibi farklı iş basamaklarını daha hızlı tamamlayabilirsiniz. Farklı makine ve teçhizatlarla uyumlu e-Tekerlek ağır sanayi tekerlek çözümleri için, e-Tekerlek.com adresini ziyaret edebilir ve yaptığınız işin niteliğini yükseltebilirsiniz.