Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?

28 Kasım 2023

Tüm sektörler için depolama ve lojistik süreçleri hayati bir öneme sahiptir. Paletler, depolama ve lojistik süreçlerini kolaylaştırarak hem iş gücü hem de maliyetler bakımından üst düzey bir verimlilik sağlar. Peki palet nedir ve nerelerde kullanılır?

Palet Nedir?

Ahşap, metal ya da plastikten üretilmiş olan, yüklemeler sırasında bir taşıyıcı görevi gören malzemelere palet adı verilir. Hem depolama hem de işgücü maliyetlerini düşüren palet hemen hemen tüm endüstrilerden yaygın olarak kullanılır. Taşınacak malzemeye göre özel olarak üretilebildiğinden son derece kullanışlıdır.

 

Paletler, kullanıldıkları alanlara göre ölçülendirilir. Depolama birimlerinin durumu ya da araç genişlikleri gibi faktörler paletlerin üretim sürecine doğrudan etki eder. Üst tahta, alt tahta, taşıyıcı tahta ve takoz olmak üzere 4 parçadan oluşan paletler ürünlerin taşınmasını kolaylaştırır ve zarar görmesini engeller.

Palet Çeşitleri Nelerdir?

Palet çeşitleri malzemelerine ve kullanım alanlarına göre farklılık gösterir. Euro palet olarak da bilinen standart palet, blok palet, kanca palet, kayar palet, plastik palet, metal palet, sıkıştırılmış kağıt palet ve özel tasarım paletler olmak üzere çok sayıda palet çeşidinden bahsetmek mümkün. Bunlar arasından sık kullanılan palet çeşitlerinin detayları şu şekilde:

Euro Palet

Farklı ölçülerde üretilmiş olan Euro palet çeşitleri bulunuyor olsa da Euro palet genellikle 80*120 cm ebatlarındadır. Avrupa’da en yayın şekilde kullanılan palet türüdür. Hem maliyetleri düşürmek hem de bir palet havuzu oluşturmak adına, Avrupa ülkeleri tarafından bir standarda bağlanmış olması nedeniyle bu ismi almıştır. Fokliftler ya da palet kamyonları bu paletleri taşımak için dört yönden de giriş yapabilirler ve bu da Euro paletleri en kullanışlı palet haline getirir.

 

Euro paletlerin plastik ve hibrit modelleri bulunur fakat genellikle ahşaptan üretilirler. Taşıma kapasitesi yüksek ve dayanıklıdırlar. Bu paletler taşımaya uygunluk, kalite ve güvenlik gibi konuları garanti altına alan EPAL standartlarına uygun olarak üretilir. Euro paletler geri dönüştürülebilir olması nedeniyle çevre dostudur.

Ahşap Palet

Ahşap palet ya da tahta palet, sektörel ihtiyaçlara karşılık verecek şekilde farklı boyutlarda üretilir. Ekonomik, dayanıklı ve geri dönüştürülebilir olması nedeniyle tercih sebebidir. Çam, sedir, meşe ya da farklı ağaç türlerinden üretilebilir. Plastik ve metal paletler ile mukayese edildiğinde daha düşük maliyetlidir. Taşıma kapasitesi tonlarca ağırlığı taşıyabilecek denli yüksektir. Hafif olması nedeniyle insan gücüyle bile taşınabilirler. Aynı zamanda Türkiye’de en yaygın kullanılan palet türüdür.

Plastik Palet

Plastik paletler ahşap palet modellerine alternatif olarak kullanılır. Genellikle polipropilen ya da polietilen gibi son derece dayanıklı termoplastik malzemelerden üretilir. Suya ve kimyasallara dayanıklı olmasının yanı sıra hijyeniktir ve kolayca temizlenebilir. Ahşap paletlere göre daha hafiftir, bu da manuel taşımayı kolaylaştırarak lojistik maliyetlerini düşürür. Geri dönüştürülebilir olması sebebiyle çevre dostudur.

Palet Nerelerde Kullanılır?

Palet, her türlü ürünün taşıma ve depolama süreçlerinde kullanılabilir. Dolayısıyla lojistik ve taşımacılık sektörlerinin de olmazsa olmaz araçlarından biridir. Ürünlerin düzenli bir şekilde istiflenmesini sağlarken, her birine kolayca ulaşım imkanı yaratır.

 

Tüm palet çeşitleri, ürünlerin mağazalara ulaşması ve depolanması sürecinde süpermarketlerde ve mağazalarda, hammaddelerin taşınması ve depolanması amacıyla üretim sektöründe, inşaat sektöründe, tarım sektöründe, sağlık sektöründe, geri dönüşüm sektöründe ve gıda ve içecek sektöründe kullanılabilir.

Palet Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Palet kullanımı, tüm dünyada farklı sektörlerin işlerini kolaylaştırmak konusunda önemli bir rol oynar. Palet kullanımının öne çıkan faydaları ise şunlardır:

 

  • Hem forklift hem de elle taşıma kolaylığı sağlar,
  • Yüklerin belirli bir düzen içerisinde istiflenmesini sağlar ve standart istifleme yöntemlerine göre çok daha hızlıdır,
  • Düzenli istifleme sayesinde depo alanlarının verimli şekilde kullanılmasını sağlar,
  • Ürünler zeminle temas etmeyeceği için nemlenmez ve kirlenmez, ayrıca çarpma ve zarar görme gibi riskleri de minimize eder,
  • Yükleme ve boşaltma süreçlerini hızlandıracağı için iş akışının kontrollü bir şekilde devamlılığını sağlar,
  • Yüklerin elle taşınmasını önler; bu da iş güvenliği sağlayarak işçi yaralanmalarının önüne geçer,
  • Geri dönüştürülerek yeniden kullanılabilir ürünler oldukları için çevre dostudur,
  • Kamyon, uçak, gemi ya da tır gibi araçların depolama alanlarını verimli bir şekilde kullandığından taşıma maliyetlerini düşürür,
  • Uluslararası ticarette kullanılan standart palet boyutları ihracat ve ithalattaki problemleri minimize eder.

 

Paletler, tüm bu avantajları sayesinde bugün gıdadan üretime, mağazacılıktan inşaata kadar hemen hemen tüm sektörlerde kullanılır. Eğer siz de palet taşımada kullanılan transpalet ya da forklift gibi araçlar için yedek tekerlek ihtiyacı duyuyorsanız, e-Tekerlek.com üzerinden tüm yedek tekerlek ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Blog Yazılarımız
Tümünü Görüntüle
Bilya Nedir? Ne İşe Yarar?
Farklı endüstrilerde işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ya da üretilen şeylerin verimliliğinin artması için küçük ama son derece işlevsel parçalar bulunur. İşte bilyalar da bu parçalardan biridir. Rulmanlarda, taşıma sistemlerinde, üretim makinelerinde ve daha çok farklı alanda karşımıza çıkan bilyalar boyut, malzeme ve tasarım bakımından farklı özellikler gösterebilir. Bu da farklı endüstrilere ve ihtiyaçlara karşılık vermesi anlamına gelir. Peki farklı endüstrilerde kullanılan ve işleri...
Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri
Farklı sektörler, sektörel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklı malzemeler kullanıyor. Malzeme seçiminde dayanıklılık, işlenebilirlik ve maliyet gibi birtakım faktörler mevcut. Tüm bu faktörler için tatmin edici sonuçlar veren termoplastik de sık kullanılan malzemelerden biri. Peki termoplastik nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Polyamid Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Farklı endüstriler üretim süreçlerinde, ihtiyaçları dahilinde dayanıklılığı, esnekliği, ısıya karşı dayanıklılığı, maliyetlerinin düşüklüğü ve daha pek çok faktöre bağlı olarak çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin ihtiyaçları karşılaması önemli olduğu kadar, maliyetleri düşürmesi ve olabilecek en iyi tüketici ürünlerini ortaya çıkarması da önemlidir. Bu anlamda son yüzyılın en yaygın kullanılan malzemelerinden biri polyamid ya da poliamit olarak karşımıza...
Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Tüm sektörler için depolama ve lojistik süreçleri hayati bir öneme sahiptir. Paletler, depolama ve lojistik süreçlerini kolaylaştırarak hem iş gücü hem de maliyetler bakımından üst düzey bir verimlilik sağlar. Peki palet nedir ve nerelerde kullanılır?
Ağır Sanayi Tekerleği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ağır sanayi sektöründe hem hammaddelerin hem de nihai ürünlerin taşınması önemli işlerden biridir. Dolayısıyla lojistik alanında kullanılan araçlar ve bu araçların tekerleri de son derece önemlidir. Peki ağır sanayi tekerleği nedir, ne gibi özellikler sunar ve farklı alanlarda kullanılan ağır sanayi tekerleklerinin kullanım alanları nelerdir?
Havalı Teker Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Taşıma ekipmanlarında kullanılan tekerlek çeşitleri taşıma performansını doğrudan etkiler. Kullanılan tekerleğin tipi taşıma kapasitesini, taşıma konforunu, esnekliği ve gürültüyü belirler. Örneğin dolgu lastikler zorlu koşullarda konforlu bir sürüş yaratmazken içi hava dolu lastiklerde durum tam tersidir. Elbette her iki tekerlek türünün de kendisine göre birtakım avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki havalı tekerlek nedir, özellikleri nelerdir, ne gibi avantajlar sunar ve farklı ihtiyaçlara karşılık...
Sanayi Nedir? Sanayi Örnekleri Nelerdir?
Türkiye, organize sanayi bölgelerinin sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca çok sayıda limana sahip olması ihracat ve ithalat faaliyetleri bakımından da son derece önemli. Sanayi faaliyetleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişim göstermeye devam ediyor. Ülkelerin ekonomik olarak gelişmesini ve toplumsal refahın yükselmesini sağlayan en önemli lokomotiflerden biri olarak kabul edilen sanayi nedir ve sanayi ürünleri nelerdir?
Çelik Nedir? Hammaddesi Nedir?
İnşaat, otomotiv, enerji ve makine de dahil olmak üzere pek çok sektörde kullanılan çelik, bugün üretim süreçlerinin de en önemli malzemelerinden biri durumunda. Sahip olduğu özellikler sayesinde maksimum bir dayanıklılık sunan bu ürün hem ekonomik olması hem de üretim süreçlerinin kolay olması nedeniyle yaygın olarak kullanılıyor. Çelik malzemeler ile hem günlük olarak kullandığımız pek çok araçta hem de devasa yapılarda karşılaşmak mümkün. Peki çelik...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.