Poliüretan Nedir, Nasıl Kullanılır? Poliüretan Ürünleri Nelerdir?

Poliüretan Nedir, Nasıl Kullanılır? Poliüretan Ürünleri Nelerdir?

20 Nisan 2022

Günümüzde farklı sektörlerde kullanılan çok sayıda madde mevcut. Metalden plastiğe, lateksten çeşitli sentetiklere kadar çok sayıda farklı malzemeden bahsetmek mümkün. İşte poliüretan da dayanıklılık, yüksek sertlik değeri, esnekliği ve kimyasal dayanıklılığı ile hemen hemen tüm sektörlere girmiş olan maddelerden biri durumunda. Peki poliüretan nedir ve ne amaçlarla kullanılıyor?

Poliüretan Nedir?

Pek çok sektörde kullanılan ve artık kendisini tamamen kabul ettirmiş bir malzeme olan poliüretan bir termoset plastik çeşididir. Polimerizasyon işlemi gerçekleştikten sonra sertleşir ve bir daha yumuşamaz. 1937 yılında keşfedilmiş olan poliüretan açık hücre yapısına sahip bir maddedir. Pek çok farklı türü bulunan poliüretanın üretiminde farklı bağlayıcı maddeler kullanılabilir. 

 

Poliüretan malzemeler ayakkabı sektöründen ev izolasyonuna, araç koltuk döşemelerinden tekerlek üretimine kadar pek çok farklı amaçla kullanılır.

Poliüretanın Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Poliüretan özellikle dayanıklılığı ile kendisini gösteren bir malzeme durumunda. Poliüretanın bu kadar sık kullanılmasına neden olan başlıca fiziksel özellikler ise şu şekilde:

 

  • Günümüzde ısı yalıtımı amacıyla kullanılan tüm malzemelerden daha düşük bir ısı iletkenlik değerine sahiptir.

  • Yoğuşma, terleme ve su buharına karşı dirençlidir.

  • -30 derece ve +70 derece arasındaki sıcaklıklarda herhangi bir genleşme oluşmaz.

  • Düşük sıcaklıklarda dahi çatlama, yırtılma, kırılma ya da şişme gibi belirtiler göstermez.

  • Aşınma direnci farklı sektörlerde kullanılan pek çok malzemeye göre daha fazladır.

  • Üretimini ucuz ve düşük basınçlı kalıplarda gerçekleştirmek mümkündür. 

  • Gerilim ve sıkıştırmaya dayanıklıdır. Ağır bir yük altında ezildiğinde eski şekline dönebilir.

 

Tüm bu özellikleri ile poliüretan bugün ayakkabı tabanlarında, arabaların koltuk döşemelerinde ya da transpalet ve çöp konteyneri gibi araçların tekerleklerinde de kullanılmaktadır. Siz de poliüretan teker ihtiyaçlarınız için hemen şimdi e-Tekerlek.com’u ziyaret edebilirsiniz. 

Poliüretanın Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Poliüretan, poliol ve bir dizi diizosiyanat kombinasyonu ile üretilir. Üretilen poliüretanın esnekliği ve sertliği, kullanılan kombinasyona göre belirlenir. Esnekliğinin ve dayanıklılığının yanı sıra suya ve ateşe karşı dayanıklıdır. Yüzeyleri yapıştırmak için kullanılabilir. 

 

Poliüretan içerisinde bulunan CFC gibi zararlı gazlar 1995 yılında, HCFC gibi zararlı gazlar ise 2003 yılında çıkarılmıştır.

Poliüretan Nasıl Kullanılır?

Poliüretan fiziksel olarak kolay işlenen ve şekil alabilen, hem esnek hem de sert yapıya sahip bir malzemedir. Poliüretan malzemenin en temel özelliklerinden biri de, üretiminde kullanılan hammaddelerin oranlarını değiştirerek farklı boyutlarda ve farklı formlarda çeşitli ürünler elde edilebilmesidir. 

 

Tekerlek üretiminde de yaygın olarak kullanılan poliüretan, ağır yüklerin taşınması ya da zorlu zeminler üzerinde çalışan ekipmanların rahatça hareket edilebilmesi için de idealdir. Tekerlek üretiminde sıcaklık ve basınç kontrolü yapılabilen özel kalıplar kullanılır. Poliüretan malzemenin kalıba enjekte edilmesi ile birlikte polimerizasyon reaksiyonu oluşur ve tekerlek ortaya çıkar. Günümüzde poliüretan teker yük taşıma için en ideal malzemelerden biri olarak kabul edilir. 

Poliüretan Nasıl Üretilir?

Poliüretan üretimi için en az 2 aktif hidrojen grubunun bileşimi gerekir. Bunlar genellikle diizosiyanatin, diol ya da dikarboksilli asit gibi bileşenlerdir. Fakat günümüzde diol yerine yaygın olarak polieter ya da poliester gibi poliol maddeler daha sık kullanılır. Çünkü molekül ağırlıkları daha büyüktür. Yani dayanıklılığı daha yüksektir. 

Poliüretan Nerede Bulunur?

Poliüretan malzemeler genellikle köpük olarak bulunur. Yaygın olarak yalıtım amacıyla kullanılan bu malzeme bağlama ya da pasif ateşten koruma amacıyla da kullanılabilir. Yapı ve inşaat sektörünün değişmez bileşenlerinden olan poliüretan tüp içerisinde tek ya da iki bileşenli olarak bulunabilir. Özel tabancalarla uygulanabileceği gibi elle de uygulanabilen poliüretan köpükler piyasada rahatlıkla bulunabilir. 

Poliüretan Dayanıklı Mıdır?

Poliüretan malzemelerin dayanıklılığı son derece yüksektir. Darbelere karşı da son derece dirençli olan poliüretan dansitesi artırılarak mermer kadar sert bir hale getirilebilir. Bu nedenle poliüretan maddesi kullanılarak üretilen tekerlekler de son derece dayanıklıdır, çok ağır yükleri taşıyabilirler ve zorlu zemin koşullarında dahi hareket kolaylığı sağlarlar.

Poliüretan Sağlığa Zararlı Mıdır?

Poliüretan yapısı gereği antibakteriyel bir maddedir. Endüstriyel alanlarda kullanılmak üzere çok sayıda işlemden geçirildiği için insan sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmaz. Bu sebeple gıda sektöründe de yalıtım ve koruma amacıyla kullanılmaktadır. Aynı zamanda küf ve bakterilere karşı da son derece dirençlidir. 

 

Poliüretan herhangi bir alerjik reaksiyon yaratmaz. Bu yüzden yastık ya da şilte üretiminde kullanılabilir, kazan ya da buzdolabı gibi eşyalarda ısı yalıtımı amacıyla tercih edilebilirler. Arıcılık sektöründe kovan oluşturmak için de kullanılmaktadır. Sonuç olarak poliüretan kimya özellikleri bakımından herhangi bir zararlı etkiye sahip değildir. 

Poliüretan Tekerleklerin Farkı Nedir?

Poliüretan tekerlekler, tekerlek üretiminde kullanılan diğer malzemelere göre titreşimi çok daha yüksek şekilde absorbe eder. Darbelere karşı daha dayanıklı ve aşınma direnci daha yüksektir. Poliüretan tekerlerin bir diğer farkı da, üzerinde hareket ettikleri zemine zarar vermemeleri ve iz bırakmamalarıdır. 

 

Siz de tüm poliüretan tekerlek ihtiyaçlarınızı e-Tekerlek.com üzerinden karşılayabilirsiniz.



Blog Yazılarımız
Tümünü Görüntüle
Bilya Nedir? Ne İşe Yarar?
Farklı endüstrilerde işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ya da üretilen şeylerin verimliliğinin artması için küçük ama son derece işlevsel parçalar bulunur. İşte bilyalar da bu parçalardan biridir. Rulmanlarda, taşıma sistemlerinde, üretim makinelerinde ve daha çok farklı alanda karşımıza çıkan bilyalar boyut, malzeme ve tasarım bakımından farklı özellikler gösterebilir. Bu da farklı endüstrilere ve ihtiyaçlara karşılık vermesi anlamına gelir. Peki farklı endüstrilerde kullanılan ve işleri...
Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri
Farklı sektörler, sektörel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklı malzemeler kullanıyor. Malzeme seçiminde dayanıklılık, işlenebilirlik ve maliyet gibi birtakım faktörler mevcut. Tüm bu faktörler için tatmin edici sonuçlar veren termoplastik de sık kullanılan malzemelerden biri. Peki termoplastik nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Polyamid Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Farklı endüstriler üretim süreçlerinde, ihtiyaçları dahilinde dayanıklılığı, esnekliği, ısıya karşı dayanıklılığı, maliyetlerinin düşüklüğü ve daha pek çok faktöre bağlı olarak çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin ihtiyaçları karşılaması önemli olduğu kadar, maliyetleri düşürmesi ve olabilecek en iyi tüketici ürünlerini ortaya çıkarması da önemlidir. Bu anlamda son yüzyılın en yaygın kullanılan malzemelerinden biri polyamid ya da poliamit olarak karşımıza...
Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Tüm sektörler için depolama ve lojistik süreçleri hayati bir öneme sahiptir. Paletler, depolama ve lojistik süreçlerini kolaylaştırarak hem iş gücü hem de maliyetler bakımından üst düzey bir verimlilik sağlar. Peki palet nedir ve nerelerde kullanılır?
Ağır Sanayi Tekerleği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ağır sanayi sektöründe hem hammaddelerin hem de nihai ürünlerin taşınması önemli işlerden biridir. Dolayısıyla lojistik alanında kullanılan araçlar ve bu araçların tekerleri de son derece önemlidir. Peki ağır sanayi tekerleği nedir, ne gibi özellikler sunar ve farklı alanlarda kullanılan ağır sanayi tekerleklerinin kullanım alanları nelerdir?
Havalı Teker Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Taşıma ekipmanlarında kullanılan tekerlek çeşitleri taşıma performansını doğrudan etkiler. Kullanılan tekerleğin tipi taşıma kapasitesini, taşıma konforunu, esnekliği ve gürültüyü belirler. Örneğin dolgu lastikler zorlu koşullarda konforlu bir sürüş yaratmazken içi hava dolu lastiklerde durum tam tersidir. Elbette her iki tekerlek türünün de kendisine göre birtakım avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki havalı tekerlek nedir, özellikleri nelerdir, ne gibi avantajlar sunar ve farklı ihtiyaçlara karşılık...
Sanayi Nedir? Sanayi Örnekleri Nelerdir?
Türkiye, organize sanayi bölgelerinin sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca çok sayıda limana sahip olması ihracat ve ithalat faaliyetleri bakımından da son derece önemli. Sanayi faaliyetleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişim göstermeye devam ediyor. Ülkelerin ekonomik olarak gelişmesini ve toplumsal refahın yükselmesini sağlayan en önemli lokomotiflerden biri olarak kabul edilen sanayi nedir ve sanayi ürünleri nelerdir?
Çelik Nedir? Hammaddesi Nedir?
İnşaat, otomotiv, enerji ve makine de dahil olmak üzere pek çok sektörde kullanılan çelik, bugün üretim süreçlerinin de en önemli malzemelerinden biri durumunda. Sahip olduğu özellikler sayesinde maksimum bir dayanıklılık sunan bu ürün hem ekonomik olması hem de üretim süreçlerinin kolay olması nedeniyle yaygın olarak kullanılıyor. Çelik malzemeler ile hem günlük olarak kullandığımız pek çok araçta hem de devasa yapılarda karşılaşmak mümkün. Peki çelik...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.