Tekerleğin İcadı

Tekerleğin İcadı

20 Nisan 2022

İnsanlığın ilerleyişinde önemli bir pay sahibi olan tekerlek, icat edildiği günden bu yana geliştirilerek pek çok yeni buluş için de inanılmaz bir alan yarattı. Tekerlek sayesinde yük taşımak kolaylaşırken, farklı lokasyonlar arasındaki mesafe de kısalmış oldu. Pek çok farklı amaçla kullanılmış olan tekerleğin geçmişten günümüze gelişimi hem formların kusursuz hale gelmesini hem de farklı malzemelerin tekerlek üretiminde kullanılmasını sağladı. Peki tekerlek hangi çağda bulundu, bugün bildiğimiz tekerlek kaç yılında icat edildi ve tarihsel gelişimi nasıl gerçekleşti?

Tekerlek Hangi Çağda Bulundu?

İnsanlar tekerleğin icadından önce çok ağır yükleri bile kas gücüyle taşımak zorunda kalıyordu. Zaman içerisinde hayvanlar evcilleştirildi ve ağır yükler çeşitli plakalar üzerinde hayvanlar tarafından taşınmaya başladı. M.Ö. 4000 yılına gelindiğinde ise nihayet tekerleğin icadı için ilk fikirler belirmeye başladı. Günümüzde kim olduğu bilinmeyen bir mucit tarafından bir ağaçtan büyük bir disk kesildi ve bu diskin ortasına bir delik açılarak tekerleğin ilk prototipi oluşturuldu. Yine ağaçtan yapılan bir tomruk yardımıyla ortaya çıkan iki tekerlekli araba da bu tarihten biraz sonrasına dayanıyor. 

 

Dünyada tekerleğin icadı neredeyse 6000 yıl öncesine dayanıyor olsa da ilk patent 1800’lü yılların başında Amerikalı James Macomb tarafından alınmıştır. Fakat sonradan çıkan bir yangın nedeniyle bu patenti gösteren belgeler günümüze kadar ulaşamamıştır. Günümüzde çok daha farklı versiyonlarını kullandığımız fakat çalışma prensipleri bakımından çok fazla değişiklik göstermemiş olan tekerleğin icadı kısaca bu şekilde özetlenebilir. 

Tekerleğin Geçmişten Günümüze Gelişimi

Bugün hala hayatımızın değişilmez bir parçası olan tekerleğin geçmişten günümüze gelişimi kısa bir liste olarak şu şekilde anlatılabilir: 

 

  • Mezopotamya’da bulunan ve M.Ö. 4000’lere dayanan kil tabletlerde tekerleğe benzer araçlar resmedilmiştir.

  • Ahşaptan yapılmış olan tekerlekler M.Ö. 3500’lü yıllarda taşıtlara entegre edilmeye başlamıştır.

  • M.Ö. 2000’li yıllarda ahşap tekerleklerin yerini bronz tekerlekler almıştır.

  • M.Ö. 1000’li yıllarda demirin keşfedilmesi ile demir tekerlekler üretilmiş ve tekerlekler çok daha dayanıklı hale gelmiştir.

  • M.Ö. 200’lü yıllarda Yunan bir matematikçi olan Archimedes tarafından rulmanlar icat edilmiş ve sayede tekerleklerin verimliliği artırılmıştır. 

  • Lastikli tekerleklerin icadı 19. yüzyılın sonlarına dayanır. Lastikli tekerlekler sayesinde araçlar çok daha hızlı hareket etmeye başlamıştır. 

  • 20. yüzyılın başlarında titreşimi azaltan ve sürüşün daha rahat olmasını sağlayan, içi hava dolu pnömatik lastikler üretilmeye başlamıştır.

 

Zaman içerisinde yalnızca otomobiller için değil iş makineleri ve daha pek çok farklı araç için tekerlekler üretilmiş ve bu sayede taşıma çok daha kolay hale gelmiştir. Tüm dünyada tekerleğin gelişimi her geçen gün devam etmekte ve geliştirilen yeni teknolojiler çeşitli araçlara ve sektörlere entegre edilmektedir. 

Sanayi Tipi Tekerlek Çeşitleri

Sanayi tipi tekerlek çeşitleri araba tekerlekleri ile mukayese edildiğinde daha küçük boyutlarda üretiliyor. Çöp konteyner tekerleklerinden tekstil tipi tekerleklere, amortisörlü tekerleklerden ekonomik ağır sanayi tekerleklerine, hastane ekipman tekerleklerinden teşhir standı tekerleklerine kadar çok geniş bir yelpaze mevcut. Eğer siz de sanayi tipi tekerlek çeşitlerine ihtiyaç duyuyorsanız, hemen şimdi Türkiye’nin lider tekerlek üreticisi e-Tekerlek.com ile alışverişe başlayabilirsiniz.



Blog Yazılarımız
Tümünü Görüntüle
Bilya Nedir? Ne İşe Yarar?
Farklı endüstrilerde işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ya da üretilen şeylerin verimliliğinin artması için küçük ama son derece işlevsel parçalar bulunur. İşte bilyalar da bu parçalardan biridir. Rulmanlarda, taşıma sistemlerinde, üretim makinelerinde ve daha çok farklı alanda karşımıza çıkan bilyalar boyut, malzeme ve tasarım bakımından farklı özellikler gösterebilir. Bu da farklı endüstrilere ve ihtiyaçlara karşılık vermesi anlamına gelir. Peki farklı endüstrilerde kullanılan ve işleri...
Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri
Farklı sektörler, sektörel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklı malzemeler kullanıyor. Malzeme seçiminde dayanıklılık, işlenebilirlik ve maliyet gibi birtakım faktörler mevcut. Tüm bu faktörler için tatmin edici sonuçlar veren termoplastik de sık kullanılan malzemelerden biri. Peki termoplastik nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Polyamid Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Farklı endüstriler üretim süreçlerinde, ihtiyaçları dahilinde dayanıklılığı, esnekliği, ısıya karşı dayanıklılığı, maliyetlerinin düşüklüğü ve daha pek çok faktöre bağlı olarak çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin ihtiyaçları karşılaması önemli olduğu kadar, maliyetleri düşürmesi ve olabilecek en iyi tüketici ürünlerini ortaya çıkarması da önemlidir. Bu anlamda son yüzyılın en yaygın kullanılan malzemelerinden biri polyamid ya da poliamit olarak karşımıza...
Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Tüm sektörler için depolama ve lojistik süreçleri hayati bir öneme sahiptir. Paletler, depolama ve lojistik süreçlerini kolaylaştırarak hem iş gücü hem de maliyetler bakımından üst düzey bir verimlilik sağlar. Peki palet nedir ve nerelerde kullanılır?
Ağır Sanayi Tekerleği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ağır sanayi sektöründe hem hammaddelerin hem de nihai ürünlerin taşınması önemli işlerden biridir. Dolayısıyla lojistik alanında kullanılan araçlar ve bu araçların tekerleri de son derece önemlidir. Peki ağır sanayi tekerleği nedir, ne gibi özellikler sunar ve farklı alanlarda kullanılan ağır sanayi tekerleklerinin kullanım alanları nelerdir?
Havalı Teker Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Taşıma ekipmanlarında kullanılan tekerlek çeşitleri taşıma performansını doğrudan etkiler. Kullanılan tekerleğin tipi taşıma kapasitesini, taşıma konforunu, esnekliği ve gürültüyü belirler. Örneğin dolgu lastikler zorlu koşullarda konforlu bir sürüş yaratmazken içi hava dolu lastiklerde durum tam tersidir. Elbette her iki tekerlek türünün de kendisine göre birtakım avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki havalı tekerlek nedir, özellikleri nelerdir, ne gibi avantajlar sunar ve farklı ihtiyaçlara karşılık...
Sanayi Nedir? Sanayi Örnekleri Nelerdir?
Türkiye, organize sanayi bölgelerinin sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca çok sayıda limana sahip olması ihracat ve ithalat faaliyetleri bakımından da son derece önemli. Sanayi faaliyetleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişim göstermeye devam ediyor. Ülkelerin ekonomik olarak gelişmesini ve toplumsal refahın yükselmesini sağlayan en önemli lokomotiflerden biri olarak kabul edilen sanayi nedir ve sanayi ürünleri nelerdir?
Çelik Nedir? Hammaddesi Nedir?
İnşaat, otomotiv, enerji ve makine de dahil olmak üzere pek çok sektörde kullanılan çelik, bugün üretim süreçlerinin de en önemli malzemelerinden biri durumunda. Sahip olduğu özellikler sayesinde maksimum bir dayanıklılık sunan bu ürün hem ekonomik olması hem de üretim süreçlerinin kolay olması nedeniyle yaygın olarak kullanılıyor. Çelik malzemeler ile hem günlük olarak kullandığımız pek çok araçta hem de devasa yapılarda karşılaşmak mümkün. Peki çelik...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.