Transpalet Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Transpalet Nedir, Nerelerde Kullanılır?

20 Nisan 2022

 

Günümüzde pek çok farklı sektör içerisinde, hem manuel hem de dijital olarak kullanılabilen çok sayıda makine işleri büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Özellikle depo, hangar ya da fabrika gibi alanlarda kullanılan transpaletlerden de farklı sektörlerde kullanılan en önemli araçlardan biri durumunda. Peki transpalet nedir, ne işe yarar, çeşitleri ve bölümleri nelerdir?

Transpalet Nedir?

Kısa mesafelerde insan gücüyle taşınamayacak olan yükleri taşımak için kullanılan transpalet, pek çok farklı sektöre entegre olmuş önemli iş makinelerinden biri durumunda. İki adet çataldan oluşan transpalet, yükleme işlemini çatalların paletin altına girmesi ve pompa yardımıyla kaldırılması ile gerçekleştirir. Aslında çalışma mantığı olarak hidrolik krikolarla benzerlik gösterir. İş dünyası içerisinde el forklifti olarak da adlandırılan transpaletlerin manuel ve akülü olmak üzere iki farklı türü bulunur. 

Transpalet Ne İşe Yarar?

Yalnızca yük taşıma amacıyla kullanılan transpaletler engebeli zeminler için değil, düz zeminler için üretilmiştir. Transpaletleri engebeli arazilerde kullanmak, olması gerekenden fazla hız yapmak, yüksek hızda manevra yapmaya çalışmak ya da kapasitesinden fazla yük taşımaya çalışmak yüklerin devrilmesine ve zarar görmesine neden olabilir. Genellikle kısa mesafelerde kullanılan transpalet yükleme, boşaltma ya da istifleme gibi amaçlarla kullanılabilir. 

 

Transpaletler farklı sektörlere uygun ve farklı ağırlıkları taşıyabilecek şekilde tasarlanmıştır. 500 kg ile 5000 kg arasında değişen yük kapasiteleri bulunur. Hem manuel hem de akülü transpalet modellerinin iş güvenliği açısından deneyimli transpalet operatörleri tarafından kullanılması gerekir.

Transpalet Çeşitleri Nelerdir?

Transpaletler manuel transpalet (hidrolik transpalet) ve akülü transpalet olmak üzere ikiye ayrılır. Transpaletlerin çatal uzunluğu 500 mm ile 3000 mm arasında değişir. Standart çatal uzunluğu ise 1150 mm olarak belirlenmiştir. Standart taşıma kapasitesi ise 2500 kg’dir. Elbette seçilen transpalet boyutu sektörel ihtiyaçlara göre belirlenmelidir. Manuel ve akülü transpalet çeşitlerinin öne çıkan özellikleri ise şu şekilde:

Manuel Transpalet (Hidrolik Transpalet)

Taşıma kapasitesi 2500 kg’a kadar çıkabilir. Maksimum kaldırma yüksekliği genellikle 200 mm civarıdır. Hızlı kaldırma işlemini yorucu olmayan bir kol hareketi ile gerçekleştirebilir. Bir operatör tarafından manuel olarak yönetilir. İş temposunun düşük olduğu alanlarda tercih edilebilir.

Akülü Transpalet (Elektrikli Transpalet)

Bir akülü transpalet kullanım açısından çok daha işlevseldir. Taşıma kapasitesi 5000 kg’a kadar çıkabilir. Az enerji tüketen bir motora sahiptir ve bakım işlemlerini çok sık yapmak gerekmez. Manuel transpaletlere oranla daha ağır yükleri taşıyabilirler. Operatörün daha az yorulmasını sağlarken, işlerin daha hızlı ilerlemesini ve zamandan tasarruf edilmesine yardımcı olur. İş temposunun yoğun olduğu alanlarda tercih edilebilir. 

 

Tüm bunlara ek olarak transpaletler gövde ve tekerlek malzemesine göre de çeşitlendirilebilir. Standart, paslanmaz, galvaniz, plastik ve fırın boyalı transpalet çeşitlerinde poliamit, kauçuk ya da metal tekerler kullanılabilir. 

Transpalet Kullanmanın Avantajları

Kasa ve çatallardan oluşan transpaletler, ergonomik bir elciğe ve manuel ya da hidrolik olarak kontrol sağlayan bir kontrol koluna sahiptir. Tüm bu parçalarda kullanılan malzeme transpalet modellerine göre değişkenlik gösterir. Transpaletlerin sunduğu avantajlar ise şu şekilde listelenebilir: 

 

  • Ağır yüklerin kolay bir şekilde taşınmasına yardımcı olur,

  • İş verimliliğini artırır,

  • Yük taşıma işlemi güvenli hale getirir,

  • Ağır yük taşımaya bağlı oluşabilecek iskelet ve kas sistemi sorunlarını önler.

 

Transpalet modellerinde dayanıklılık bakımından en iyi tekerlek türü poliüretan tekerleklerdir. Kauçuk ya da poliamid transpalet tekerlekleri de ihtiyaca göre tercih edilebilir. Siz de tüm transpalet tekeri ihtiyaçlarınız için şimdi E-Tekerlek.com üzerinden alışverişe başlayabilirsiniz. 












Blog Yazılarımız
Tümünü Görüntüle
Bilya Nedir? Ne İşe Yarar?
Farklı endüstrilerde işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ya da üretilen şeylerin verimliliğinin artması için küçük ama son derece işlevsel parçalar bulunur. İşte bilyalar da bu parçalardan biridir. Rulmanlarda, taşıma sistemlerinde, üretim makinelerinde ve daha çok farklı alanda karşımıza çıkan bilyalar boyut, malzeme ve tasarım bakımından farklı özellikler gösterebilir. Bu da farklı endüstrilere ve ihtiyaçlara karşılık vermesi anlamına gelir. Peki farklı endüstrilerde kullanılan ve işleri...
Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri
Farklı sektörler, sektörel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklı malzemeler kullanıyor. Malzeme seçiminde dayanıklılık, işlenebilirlik ve maliyet gibi birtakım faktörler mevcut. Tüm bu faktörler için tatmin edici sonuçlar veren termoplastik de sık kullanılan malzemelerden biri. Peki termoplastik nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Polyamid Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Farklı endüstriler üretim süreçlerinde, ihtiyaçları dahilinde dayanıklılığı, esnekliği, ısıya karşı dayanıklılığı, maliyetlerinin düşüklüğü ve daha pek çok faktöre bağlı olarak çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin ihtiyaçları karşılaması önemli olduğu kadar, maliyetleri düşürmesi ve olabilecek en iyi tüketici ürünlerini ortaya çıkarması da önemlidir. Bu anlamda son yüzyılın en yaygın kullanılan malzemelerinden biri polyamid ya da poliamit olarak karşımıza...
Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Tüm sektörler için depolama ve lojistik süreçleri hayati bir öneme sahiptir. Paletler, depolama ve lojistik süreçlerini kolaylaştırarak hem iş gücü hem de maliyetler bakımından üst düzey bir verimlilik sağlar. Peki palet nedir ve nerelerde kullanılır?
Ağır Sanayi Tekerleği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ağır sanayi sektöründe hem hammaddelerin hem de nihai ürünlerin taşınması önemli işlerden biridir. Dolayısıyla lojistik alanında kullanılan araçlar ve bu araçların tekerleri de son derece önemlidir. Peki ağır sanayi tekerleği nedir, ne gibi özellikler sunar ve farklı alanlarda kullanılan ağır sanayi tekerleklerinin kullanım alanları nelerdir?
Havalı Teker Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Taşıma ekipmanlarında kullanılan tekerlek çeşitleri taşıma performansını doğrudan etkiler. Kullanılan tekerleğin tipi taşıma kapasitesini, taşıma konforunu, esnekliği ve gürültüyü belirler. Örneğin dolgu lastikler zorlu koşullarda konforlu bir sürüş yaratmazken içi hava dolu lastiklerde durum tam tersidir. Elbette her iki tekerlek türünün de kendisine göre birtakım avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki havalı tekerlek nedir, özellikleri nelerdir, ne gibi avantajlar sunar ve farklı ihtiyaçlara karşılık...
Sanayi Nedir? Sanayi Örnekleri Nelerdir?
Türkiye, organize sanayi bölgelerinin sayısı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca çok sayıda limana sahip olması ihracat ve ithalat faaliyetleri bakımından da son derece önemli. Sanayi faaliyetleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gelişim göstermeye devam ediyor. Ülkelerin ekonomik olarak gelişmesini ve toplumsal refahın yükselmesini sağlayan en önemli lokomotiflerden biri olarak kabul edilen sanayi nedir ve sanayi ürünleri nelerdir?
Çelik Nedir? Hammaddesi Nedir?
İnşaat, otomotiv, enerji ve makine de dahil olmak üzere pek çok sektörde kullanılan çelik, bugün üretim süreçlerinin de en önemli malzemelerinden biri durumunda. Sahip olduğu özellikler sayesinde maksimum bir dayanıklılık sunan bu ürün hem ekonomik olması hem de üretim süreçlerinin kolay olması nedeniyle yaygın olarak kullanılıyor. Çelik malzemeler ile hem günlük olarak kullandığımız pek çok araçta hem de devasa yapılarda karşılaşmak mümkün. Peki çelik...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.