Blog
Kulp Nedir?
Kulp; makinelerde, makine kapaklarında; çekmece, kazan, tencere, fincan, dolap gibi eşyalarda kaldırmak, açmak, tutmak gibi eylemlerin gerçekleştirilmesine yarayan tutulan ya da elle birebir ilişkide olan çevrilen, kavranan genel olarak halka ve hafif kavisli şekilde bükülmüş tutma aracıdır.
Kökeni Yunancadan gelmektedir. Kulp kavramının ortaya çıkışı bilinmemekle birlikte bir nesneye tutturularak o nesnenin hareket etmesine yardımcı olan parça olarak tanımlanması bizi ilk çağlardan, ilk ürünlerden itibaren konu olduğunu göstermektedir. Tutacak, kol, sap olarak da nitelendirilebilen kulpu ilk çağdaki el aletlerinde, yapılan ilk çömleklerde yokken zamanla çömleklere de dahil olduğunu görüyoruz.
Rulman Nedir?
Rulman sözlük anlamıyla; mekanik ve elektrikli düzeneklerde kayma sürtünmesi yerine bir yuvarlanma sürtünmesi sağlayarak enerji yitirilmesini azaltmak için yataklarla muylular arasına yerleştirilen parça anlamını taşımaktadır. Temel olarak 4 farklı ana parçanın bir araya gelmesiyle meydana gelir; en basit şekliyle rulmanı oluşturan bileşenler;
Tutamak Nedir?
Tutamaklar, endüstriyel mutfak, gıda makineleri, tekstil makineleri, ambalaj makineleri gibi sanayi makinelerinde ve hastanelerde, imalat yapılan alanlardan tutunda gündelik hayatta mobilyalarda iş yerlerinde kullanılan vazgeçilmez parçalardır. Kapakları, kaplamaları ve başlıkları açmak ve kapatmak için tutucu elemanlar olarak görev görürler, volanlar ve çarkları tutmak açmak ve kapatmak için, iki profil boruyu birbirine sabitlemek için, mobilya endüstrisi ile spor cihazları imalatının yanı sıra özellikle makine, tesis ve takım imalatında kullanılırlar. E-tekerlek.com da tüm tutamak çeşitlerine ulaşabilirsiniz.
Titreşim Takozu Nedir?
Yüksek titreşimli ve darbeli çalışan makinaların titreşime bağlı olarak iç parçalarında ya da yüzeylerinde deformasyon oluşabilir ve hatta kullanım ömürleri kısalabilmektedir. Titreşim takozları bunu önlemek için kullanılacak en iyi makina ekipmanıdır.
Menteşe Nedir ?
Menteşler, Kapı, pencere, mobilya kapakları vb. açılır kapanır olan her şeyde kullanılan, bir mille birbirine tutturulmuş, biri sabit, öbürü hareketli iki parçadan oluşan metal ya da plastik parçalardır.
Poliüretan Nedir, Nasıl Kullanılır? Poliüretan Ürünleri Nelerdir?
Günümüzde farklı sektörlerde kullanılan çok sayıda madde mevcut. Metalden plastiğe, lateksten çeşitli sentetiklere kadar çok sayıda farklı malzemeden bahsetmek mümkün. İşte poliüretan da dayanıklılık, yüksek sertlik değeri, esnekliği ve kimyasal dayanıklılığı ile hemen hemen tüm sektörlere girmiş olan maddelerden biri durumunda. Peki poliüretan nedir ve ne amaçlarla kullanılıyor?
Ağır Sanayi Nedir?
Ham madde ve yarı mamullerin çeşitli alanlarda kullanıma hazır hale gelmesini sağlayan sektörler “sanayi” olarak adlandırılır. Üretilen malın ölçeğine, harcanan iş gücüne ve teknik ekipman gereksinimine bağlı olarak sanayinin türü değişiklik gösterir. Ülkemizde yaygın olarak faaliyet gösteren ağır sanayi de bu sanayi çeşitleri arasında değerlendirilen ve ekonomiye büyük katkı sağlayan bir alandır. Peki ağır sanayi nedir ve ağır sanayide kullanılan önemli ekipmanlar hangileridir?
Transpalet Nedir, Nerelerde Kullanılır?
Günümüzde pek çok farklı sektör içerisinde, hem manuel hem de dijital olarak kullanılabilen çok sayıda makine işleri büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Özellikle depo, hangar ya da fabrika gibi alanlarda kullanılan transpaletlerden de farklı sektörlerde kullanılan en önemli araçlardan biri durumunda. Peki transpalet nedir, ne işe yarar, çeşitleri ve bölümleri nelerdir?
Amortisör Nedir? Ne İşe Yarar?
Sıklıkla taşıt kullanıcıların aşina olduğu bir kavram olan amortisör, sürüş güvenliğini ve konforunu yakından etkileyen bir sistemdir. Bisiklet ve motorlu taşıt başta gelmek üzere araç üretiminde yaygın olarak kullanılan amortisör, aslında hayatın pek çok alanında karşımıza çıkar. O halde makine ve taşıt tekerleklerine monte edilen amortisör nedir ve amortisör ne işe yarar detaylarıyla açıklayalım.
Tekerleğin İcadı
İnsanlığın ilerleyişinde önemli bir pay sahibi olan tekerlek, icat edildiği günden bu yana geliştirilerek pek çok yeni buluş için de inanılmaz bir alan yarattı. Tekerlek sayesinde yük taşımak kolaylaşırken, farklı lokasyonlar arasındaki mesafe de kısalmış oldu. Pek çok farklı amaçla kullanılmış olan tekerleğin geçmişten günümüze gelişimi hem formların kusursuz hale gelmesini hem de farklı malzemelerin tekerlek üretiminde kullanılmasını sağladı. Peki tekerlek hangi çağda bulundu, bugün bildiğimiz tekerlek kaç yılında icat edildi ve tarihsel gelişimi nasıl gerçekleşti?