Havalı Teker Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Taşıma ekipmanlarında kullanılan tekerlek çeşitleri taşıma performansını doğrudan etkiler. Kullanılan tekerleğin tipi taşıma kapasitesini, taşıma konforunu, esnekliği ve gürültüyü belirler. Örneğin dolgu lastikler zorlu koşullarda konforlu bir sürüş yaratmazken içi hava dolu lastiklerde durum tam tersidir. Elbette her iki tekerlek türünün de kendisine göre birtakım avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki havalı tekerlek nedir, özellikleri nelerdir, ne gibi avantajlar sunar ve farklı ihtiyaçlara karşılık verebilecek olan havalı tekerlek çeşitleri nelerdir? Bu kısa ama kapsamlı rehber havalı tekerlek seçiminde size yardımcı olabilir!
Havalı Teker Nedir?
Havalı teker kauçuk dolgu lastiklerin aksine içi hava ile dolu lastiklere denir. Bu tarz lastikler sanayi ve ağır sanayi içerisinde forklift ve transpalet gibi araçlarda kullanılabilir. Havalı lastiklerde yük hava tarafından taşınır ve aynı zamanda ani şoklar ya da darbeler daha kolay bir şekilde tolere edilebilir. Ayrıca zorlu arazi ya da zemin şartlarında dolgu lastiklere göre çok daha iyi performans gösterirler. Ek olarak havalı küçük teker modelleri dolgu teker modellerine oranla çok daha sessiz çalışırlar.
Havalı Teker Özellikleri Nelerdir?
Her ne kadar havalı tekerlek çeşitleri delinme riski, daha fazla bakım ya da daha yüksek maliyet gibi birtakım handikapları beraberinde getirse de dolgu lastiklere göre çok daha avantajlıdır. Havalı teker modellerinin özellikleri ve öne çıkan avantajları şu şekildedir:
-
İçinde sıkıştırılmış hava bulunduğundan taşıma kapasitesi yüksektir. Bu yüzden ağır yük taşıması gereken araçlarda havalı lastikler tercih edilir.
-
Hava lastiklere esneklik kazandırır. Bu yüzden küçük engeller kolay bir şekilde aşılabilir ve darbeler sönümlenebilir. Dolayısıyla sürüş konforludur.
-
Delinme gibi durumlarda yama ya da onarım işlemi gerçekleştirilebilir. Bu da maliyetlerin düşmesine yardımcı olur.
-
Hava basıncı ayarlanabilir. Bu sayede taşınacak yük kapasitesine göre daha konforlu bir sürüş imkanı yaratılabilir.
Siz de bulunduğunuz sektöre ve ihtiyaçlarınıza göre daha yüksek bir yük taşıma kapasitesi ve daha konforlu bir sürüş isterseniz, havalı tekerlek modellerini tercih edebilirsiniz.
Havalı Teker Nerelerde Kullanılır?
Havalı teker çeşitleri inşaattan otomotive, gıda sanayiinden tekstile kadar pek çok farklı sektörde kullanmak için uygundur. Genellikle forklift ve transpalet gibi araçlarda kullanılan bu tarz tekerlekler tarım makineleri de dahil olmak üzere çeşitli makinelerde, endüstriyel mutfak ekipmanlarında, servis ve taşıma arabalarında ya da çeşitli oyuncaklarda kullanılabilir. Ayrıca havalı teker el arabası gibi araçlarda kullanılmak için de uygundur.
Havalı tekerlekler 260, 340, 350, 370, 375, 400 ve 415 olmak üzere farklı çaplara sahip olduğundan farklı araçlara da kolayca uyum sağlayabilirler.
Havalı Teker Çeşitleri Nelerdir?
Havalı tekerler çaplarına, rulman ve jant türlerine ya da desenlerine göre farklılık gösterebilir. Sık kullanılan havalı tekerlek çeşitlerinden bazıları şunlardır:
-
Plastik jantlı havalı tekerlek,
-
Sac jantlı havalı tekerlek,
-
Sac jantlı traktör desen havalı tekerlek.
Sac jantlı havalı tekerlek modelleri 4 kat şişme ve 6 kat şişme olarak ikiye ayrılır. Tüm havalı döner teker modelleri bilya rulmanlı olarak üretilmekle birlikte farklı teker çapı, tekerlek genişliği, taşıma kapasitesi ve delik çapı gibi özelliklere sahiptir. Bu tarz tekerleklerde en düşük çalışma sıcaklığı -20 derece iken en yüksek çalışma sıcaklığı +70 dereceye kadar çıkabilir. Bu da havalı tekerlek modellerinin kullanım alanlarını genişletir.
Siz de havalı teker modellerini incelemek, toptan sipariş fiyatlarını öğrenmek ve hızlı şekilde sipariş oluşturmak isterseniz, e-Tekerlek.com’u tercih edebilirsiniz.