PVC Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

PVC Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Geniş uygulama alanları, uygun maliyetleri ve dayanıklılığı sayesinde PVC, yapı ve inşaat sektörü başta olmak üzere pek çok sektörün en önemli malzemelerinden biri haline gelmiştir. Pencere çerçevelerinden su borularına, otomotiv sektöründen tekstil endüstrisine kadar çok çeşitli alanlarda kullanılabilir. Peki PVC nedir ve kullanım alanları nelerdir?

 

PVC Nedir?

 

Polivinil Klorür olarak bilinen bileşenin kısaltması olan PVC plastik polimer olarak da adlandırılabilecek bir plastik türüdür. Dünyada en çok yapı ve inşaat sektöründe kullanılan PVC dünyada en çok üretilen üçüncü sentetik malzemedir. İlk iki sırayı polietilen ve polipropilen alır. Katı ve esnek olmak üzere iki farklı türü olmakla birlikte, yapı ve inşaat sektöründe yaygın olarak katı hali kullanılır. Peki PVC nasıl elde edilir ve dayanıklı mıdır?

 

PVC Nasıl Elde Edilir?

 

PVC etilen ve klorür gibi hammaddeler içerir. Etilen, klorür ve benzeri hammaddelerin sentetik olarak bir araya getirilmesi ile PVC elde edilir. PVC elde ederken izlenen adımlar ise şu şekildedir:

 

  • PVC’nin asıl hammaddeleri olan etilen ve klorür farklı şekilde elde edilir. Etilenin elde edildiği endüstri doğalgaz ve petrolken, klorür deniz tuzundan elde edilir.

  • Etilen ve klorür birleştirildiğinde vinyl klorid olarak da adlandırılan monomer oluşur.

  • Elde edilen monomer polimerizasyon adı verilen bir işleme tabi tutulur ve ortaya PVC polimeri çıkar.

  • Polimer haline gelmiş olan PVC yüksek ısı ve basınç yardımıyla şekillendirilir.

 

PVC geri dönüştürülebilir bir madde olduğundan sürdürülebilirlik açısından önemlidir. PVC’nin ortalama olarak 7 kez dönüştürülmesi mümkündür. Aynı zamanda üretilmiş olan PVC’nin ömrü yaklaşık olarak 140 yıldır. Peki PVC nerede kullanılır ve dayanıklı mıdır?

 

PVC Hangi Alanlarda Kullanılır?

 

PVC malzemelerin en çok kullanıldığı alan yapı ve inşaat sektörüdür. Yapı ve inşaat sektöründe su ve atık su borularında, elektrik kablolarının kaplamalarında, zemin kaplamalarında, pencere ve kapı profillerinde ya da çatı kaplamalarında kullanılabilir. PVC malzemelerin kullanıldığı diğer alanlar ise şunlardır:

 

  • Otomotiv endüstrisinde koltuk döşemeleri, kablo izolasyonları, trim malzemeleri ve daha pek çok parçada,

  • Ambalaj endüstrisinde,

  • Elektrik ve elektronik endüstrisinde priz ve anahtar kapakları, kablo kaplamaları ve daha pek çok uygulamada,

  • Tıp endüstrisi içerisinde medikal tüplerin, kan torbalarının, infüzyon setlerinin ve daha pek çok tıbbi cihaz ya da malzemenin üretiminde,

  • Mobilya ve dekorasyon endüstrisinde mobilya ve duvar kaplamalarında, perde sistemlerinde ya da mutfak tezgahlarında,

  • Tarım sektörü içerisinde sulama sistemlerinde ve daha pek çok uygulamada.

 

PVC malzemelerin kullanıldığı bir diğer alan ise tekerlek endüstrisidir. İz bırakmaz ve paslanmaz bir yapıya sahip olan PVC tekerlekler -20 derece ile +60 derece arasındaki sıcaklıklarda problemsiz şekilde kullanılabilir.

 

PVC Dayanıklı mıdır?

 

PVC malzemelerin farklı sektörlere böylesine entegre olmasının en önemli nedeni hafif olmasının yanı sıra dayanıklı olmasıdır. Bu dayanıklı malzemenin dış etkenlere karşı olan mukavemeti şu şekildedir:

 

  • Güneş ışınları, rüzgar, yağmur ya da nem gibi çevresel koşullara karşı dayanıklıdır. Bu sayede dış mekan uygulamalarında rahatlıkla kullanılabilir.

  • Pek çok kimyasal maddeye karşı dayanıklıdır. Bu yüzden çeşitli endüstriyel uygulamalarda kullanılabilir.

  • Darbe sonucu çatlama ya da kırılma gibi durumlara dirençlidir. Bu yüzden otomotiv, inşaat ya da mobilya gibi sektörlere girebilmiştir.

  • Bozulma ya da çürüme gibi durumlar yaratmadığından uzun ömürlü olarak kullanılabilen bir malzemedir.

 

Siz de farklı sektörlerin ihtiyaçlarına karşılık veren ve PVC malzemeden üretilmiş olan tekerlek modellerini inceleyerek hızlı şekilde sipariş vermek isterseniz, e-Tekerlek.com’u tercih edebilirsiniz.

Blog Yazılarımız
Tümünü Görüntüle
Endüstriyel Zincir Çeşitleri
Endüstriyel uygulamalar, her geçen gün daha karmaşık ve sofistike sistemler gerektirir. Bu bağlamda endüstriyel zincir türleri geniş bir yelpazede kullanılır ve birçok üretim sürecinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Farklı uygulamalar ve ihtiyaçlar, çeşitli sanayi zincirleri geliştirilmesine yol açmıştır. Her bir zincir türü, belirli bir amaca hizmet etmek üzere tasarlanır, üretim verimliliğini artırmak ve operasyonel maliyetleri düşürmek amacı taşır. Peki endüstriyel zincir...
Döküm Tekerleklerin Özellikleri
Döküm tekerlekler, endüstriyel uygulamalarda kullanılan dayanıklı ve güvenilir hareket çözümleridir. Tekerlekler, ağır yükleri taşıma kapasiteleri ve zorlu ortamlarda gösterdikleri üstün performans sayesinde birçok sektörde tercih edilmektedir. Fabrikalardan depolara, üretim tesislerinden lojistik merkezlerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan döküm tekerlekler, işletmelerin verimliliğini ve güvenliğini artırmada önemli bir rol oynamaktadır. Sabit maşalı döküm tekerlek,...
Bilya Nedir? Ne İşe Yarar?
Farklı endüstrilerde işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ya da üretilen şeylerin verimliliğinin artması için küçük ama son derece işlevsel parçalar bulunur. İşte bilyalar da bu parçalardan biridir. Rulmanlarda, taşıma sistemlerinde, üretim makinelerinde ve daha çok farklı alanda karşımıza çıkan bilyalar boyut, malzeme ve tasarım bakımından farklı özellikler gösterebilir. Bu da farklı endüstrilere ve ihtiyaçlara karşılık vermesi anlamına gelir. Peki farklı endüstrilerde kullanılan ve işleri...
Termoplastik Nedir? Termoplastik Malzeme Özellikleri
Farklı sektörler, sektörel ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde farklı malzemeler kullanıyor. Malzeme seçiminde dayanıklılık, işlenebilirlik ve maliyet gibi birtakım faktörler mevcut. Tüm bu faktörler için tatmin edici sonuçlar veren termoplastik de sık kullanılan malzemelerden biri. Peki termoplastik nedir ve kullanım alanları nelerdir?
Polyamid Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Farklı endüstriler üretim süreçlerinde, ihtiyaçları dahilinde dayanıklılığı, esnekliği, ısıya karşı dayanıklılığı, maliyetlerinin düşüklüğü ve daha pek çok faktöre bağlı olarak çeşitli malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin ihtiyaçları karşılaması önemli olduğu kadar, maliyetleri düşürmesi ve olabilecek en iyi tüketici ürünlerini ortaya çıkarması da önemlidir. Bu anlamda son yüzyılın en yaygın kullanılan malzemelerinden biri polyamid ya da poliamit olarak karşımıza...
Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Tüm sektörler için depolama ve lojistik süreçleri hayati bir öneme sahiptir. Paletler, depolama ve lojistik süreçlerini kolaylaştırarak hem iş gücü hem de maliyetler bakımından üst düzey bir verimlilik sağlar. Peki palet nedir ve nerelerde kullanılır?
Ağır Sanayi Tekerleği Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ağır sanayi sektöründe hem hammaddelerin hem de nihai ürünlerin taşınması önemli işlerden biridir. Dolayısıyla lojistik alanında kullanılan araçlar ve bu araçların tekerleri de son derece önemlidir. Peki ağır sanayi tekerleği nedir, ne gibi özellikler sunar ve farklı alanlarda kullanılan ağır sanayi tekerleklerinin kullanım alanları nelerdir?
Havalı Teker Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Taşıma ekipmanlarında kullanılan tekerlek çeşitleri taşıma performansını doğrudan etkiler. Kullanılan tekerleğin tipi taşıma kapasitesini, taşıma konforunu, esnekliği ve gürültüyü belirler. Örneğin dolgu lastikler zorlu koşullarda konforlu bir sürüş yaratmazken içi hava dolu lastiklerde durum tam tersidir. Elbette her iki tekerlek türünün de kendisine göre birtakım avantajları ve dezavantajları bulunur. Peki havalı tekerlek nedir, özellikleri nelerdir, ne gibi avantajlar sunar ve farklı ihtiyaçlara karşılık...
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.